Šedá voda pomáhá v bytových domech ušetřit až 26 % spotřeby pitné vody

Po úspěšné realizaci na rezidenčním projektu Botanica K v Praze 5 plánuje Skanska instalovat recyklační technologii tzv. šedé vody také na bytovém projektu Čertův vršek v Praze 8. 

Bytový dům Botanica K, který jako první v ČR získal mezinárodní environmentální certifikaci BREEAM Excellent, také jako první svým obyvatelům představil systém pro hospodaření s tzv. šedou vodou. Jeho principem je recyklace použité vody z umyvadel, van a sprch a její opětovné použití zejména k splachování toalet. Díky tomu je možné ušetřit 26 % běžné spotřeby pitné vody. Skanska své zkušenosti uplatní na dalším rezidenčním projektu Čertův vršek a je připravena je sdílet v profesní komunitě, aby mohly být právní normy a hygienické a stavební předpisy doplněny o požadavky nové technologie.

Bytový dům Botanica K byl pro nás v mnoha ohledech přelomový, protože jsme jej od počátku připravovali tak, aby získal vysoké hodnocení environmentální certifikace BREEAM. Jeho součástí bylo také promyšlené hospodaření s pitnou vodou, jejíž spotřebu se nám podařilo snížit celkem až o 40 % dvěma způsoby. Instalací úsporných armatur pokleslo množství odebírané pitné vody cca o 14 %. Část odpadních vod z umyvadel, van a sprch jsme recyklovali na tzv. šedou vodu, kterou jsme následně využili především ke splachování toalet. Tak jsme snížili spotřebu pitné vody o dalších 26 %.
Petr Dušta, projektový manažer Skanska Reality

Testování recyklační technologie pitné vody v roce 2018:  

  • V projektu Botanica K bylo v roce 2018 znovu využito 26 % z celkové spotřeby pitné vody. V konkrétních hodnotách to znamená, že z celkového nátoku pitné vody do domu o objemu 4 834 m3 bylo pro splachování WC recyklováno 1 241 m3 šedé vody, tj. 1 241 000 litrů.Takový objem vody by byl spotřebován, kdybyste si každý den po dobu 22,5 let napouštěli vanu o standardním objemu 150 l. Ušetřená pitná voda představuje 75 plných cisteren každá o objemu 16 kubíků.  
  • Z celkové produkce šedé vody bylo pro splachování WC znovu využito 53,10 %, a podíl produkce ŠV z celkového nátoku pitné vody do domu činí 48,30 %. 
Šetření pitnou vodou považujeme za jeden z významných příspěvků k ochraně našeho životního prostředí, proto jsme se vydali namáhavou, nicméně ve finále úspěšnou cestou recyklace pitné vody na našich rezidenčních projektech. Po úspěšné realizaci na Botanice K chceme tento systém instalovat také na Čertově vršku a dalších projektech. Zkušenosti, které jsme jako první v ČR získali v rámci schvalovacích procesů (projekčních, hygienických a stavebních) chceme sdílet v odborné komunitě, aby bylo možné pro novou technologii upravit potřebné předpisy a normy.
Petr Michálek, generální ředitel Skanska Reality

Kontaktujte nás