První bytový projekt Skanska už je napojený výhradně na dodávky zelené energie

Právě v těchto dnech předává Skanska poprvé nové byty včetně smlouvy na odběr zelené energie. Zatímco pro veškeré své stavební aktivity a komerční development využívá firma energii výhradně z obnovitelných zdrojů již od roku 2017, nynější nabídkou chce přispět i k udržitelnému bydlení. Noví vlastníci mohou nabídky využít ve třetí etapě projektu Port Karolína, dodavatelem energie je PRE. Zelená energie bude do budoucna standardem, který Skanska postupně zavede pro všechny nově předávané byty.   

Čertův vršek
Provoz bytu má na životní prostředí výrazně větší dopad než samotná výstavba. Tímto krokem se snažíme nové vlastníky bytů navést na cestu k udržitelnějšímu užívání bytu. Výběrem jednoho dodavatele pro celý bytový dům chceme vše zjednodušit i zlevnit – novým obyvatelům stačí už pouze energii odebírat.
Renata Vildomcová, ředitelka odboru komunikace a marketingu Skanska Reality

Díky dohodě developera a dodavatele energií zákazníci získávají produkt se 100% podílem dodávky z obnovitelných zdrojů. Dalším benefitem pro zákazníky je smlouva bez jakýchkoliv závazků.

Firma staví od roku 2018 všechny své bytové projekty v souladu s certifikací BREEAM, která garantuje také nižší spotřebu energií. Projekt Albatros Kbely, jehož novou etapu začíná Skanska prodávat právě v těchto dnech, ušetří na spotřebě energie až 32 procent. 

Společné analýzy trhu společností Trigema, Skanska a Central Group poskytují přesný obraz vývoje na trhu s novými byty v Praze. Jsou vždy aktuální, přinášejí výsledky ve standardním čtvrtletním cyklu v komplexním pohledu i v detailu. Metodika pomohla kultivovat a profesionalizovat trh.

Nový rezidenční areál Albatros Kbely

Je důležité udržitelně stavět. Ještě důležitější je však udržitelně bydlet. Zatímco fáze stavění trvá zhruba dva roky, provoz budovy se do našeho životního prostředí odráží po desítky let. Máme spočítáno, že zatímco stavba budovy za sebou nechá asi pětiprocentní podíl na uhlíkové stopě, použité materiály více než třetinu, víc než polovinu ale vytváří provoz domu po dobu padesátiletého životního cyklu.
Renata Vildomcová, ředitelka odboru komunikace a marketingu Skanska Reality

Zda nový vlastník bytu u odběru zelené energie zůstane, závisí pouze na něm.  Cena by v jeho rozhodování ale hrát roli nemusela – podle výpočtů developera se účet za zelenou energii pro dvoučlennou domácnost může lišit o nízké řády desítek korun měsíčně.

Rozhodnutí společnosti Skanska vítáme a těší nás, že lidé v Port Karolína C budou energii odebírat v rámci našeho produktu PREekoproud a zařadí se tak do dynamicky rostoucího segmentu zákazníků odebírajících elektřinu z obnovitelných zdrojů. Ta pochází převážně z vodních a bioplynových elektráren. Těší nás stále větší zájem o tyto produkty a jsme připraveni je nabídnout i dalším zájemcům.
Alexander Sloboda, obchodní ředitel Pražské energetiky

Česká část skandinávského developera Skanska je inovátorem v udržitelných řešeních. Jako první na našem rezidenčním trhu instalovala v bytovém domě Botanica K v Praze 5 systém hospodaření s tzv. šedou vodou, díky níž uživatelé domů uspoří až čtvrtinu spotřeby pitné vody. 

Od loňského roku také ve svých projektech pracuje rebetongem – betonem vyráběného na bázi patentu Skanska a ERC-Tech, který namísto cenného přírodního kameniva ze 100% využívá recyklát vyrobený ze stavební suti.

Kontaktujte nás